Löpar-Åsa och yogan

Jag är så jäkla stel. Nå ner med handflatorna i golvet? Hahaha – inte en chans. Men med åren har jag i alla fall fått till att jag i princip alltid kan nå ner med fingertopparna i alla fall.

När jag förr tänkte yoga brukade jag se framför mig hur jag gjorde hunden med hälarna i marken och så där spikraka ben. Jag skulle kunna göra framåtböjningar och krocka näsan mot knäna. Men jag har inte kommit dit. Lär nog inte göra heller.

För ett par år sedan hörde jag talas om yinyoga. Jag kollade i en bok och det kuddar, filtar, yogablocks och grejer överallt. ”Vila dig i form med yinyoga” hette boken och jag fnös. Vadå vila sig i form? Yoga ska vara tufft, ansträngande, blodsmaksgivande och lite smått plågsamt. I alla fall för en sån som jag. Annars händer det ju ingenting!

Tänk så fel man kan ha! Yinyoga handlar ju om att hålla positioner i många minuter och då måste du kunna hålla positionen länge. Kuddarna, blocken och bolstren fyller därför en viktig funktion. De stöttar dig och ger dig den balans och den hjälp du behöver. Det behöver inte alls vara så att man bara ”vilar”. Det kan vara helt ohyggligt arbetsamt att hålla en position i fem minuter, när de första två är ganska plågsamma. Men med djupa andetag och med tålamod så ger det med sig lite i taget. Man strävar inte i yinyogan. Man bara är och låter tyngdkraften göra sitt. Det är alltså ett underbart sätt att dels stretcha på och dels stressa ner. Alltså helt jävla (ursäkta ordet) perfekt för mig!

Jag har blivit beroende.

Dels har jag gått kurs hos Annas Manna i Utby. Jättemysig tjej och kursen var fantastisk. Fokus var på återhämtning och tempot extra långsamt. Tyvärr tillåter inte min vardag någon ren yogakurs just nu, men kanske i framtiden?

Så hemma slår jag på Youtube och har sökt mig fram till många användbara kurser. Mest använder jag mig av Kassandras pass för löpare eller för höfter. De passar mig utmärkt om man bortser från en sak: JAG GÖR BARA INTE HAPPY BABY! Jag kan bara inte! Jag är FÖR stel. Finns inte på kartan.

Plogen däremot. That’s more like it.

Views All Time
Views All Time
Views Today
Views Today

4 Comments

  1. Åh det där är kanske något jag skulle testa, är ju så sjukt stel och skulle verkligen behöva någon form av yoga för min stackars kropp 🙂

    Svar: Tack 🙂 Var riktigt roligt att springa och längtar redan efter nästa lopp. Otroligt mycket mer peppad att träna nu när man har fler tävlingar att se fram emot 🙂

    • asa

      Yinyogan är så fantastisk och kan man köra utifrån youtube fungerar det bra, tycker jag. Mycket annan yoga, som går fort och är mer utmanande, kan jag tycka är svårare att följa om man inte gör det ”live”, men yinyogan är så långsam att man kan ta det lite i taget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *