Naturpasset

Jag har börjat orientera! Eller nej, inte egentligen. Men nästan.

Hur kan man nästan orientera? Jo, man bosätter sig i Partille. Där är det nämligen så att den stora orienteringsklubben Sävedalens AIK, tillsammans med Majornas AIK (eller de kanske heter något annat?) sätter ut en slags kontroller varje år, mellan första maj och första november. För två år sedan sprang vi bara på en kontroll uppe i skogen ovanför vårt hus, men i år har jag gett mig den på att jag ska medvetet hitta en hel hoper!

Första försöket skedde med familjens minste medlem, åttaåringen. Det tog lite tid innan han hängde med, men väl ute i skogen var han positiv, letade kontroll och pratade non stop om Minecraft. Vi hade med kompassen, men visste inte riktigt hur vi skulle använda den. Fast vad gjorde det? Åttaåringen gick åt det håll som pilen pekade (dvs mot norr mest hela tiden) och tyckte att det var rent magiskt.

Men nån kontroll hittade vi inte.

Några dagar senare tog jag med tioåringen på ett nytt försök. Ingen kompass och ingen kontroll.

Men sen! Ensam granskade jag kartan så intensivt jag kunde, för jag erkänner – jag har ännu inte tagit befälet över kompassen. Så med näsan mot kartan och intensivt granskande min omgivning lyckade jag på egen hand att plocka hem kontroll nummer ett. Lyckan var total!

Sen har jag fortsatt. Sju kontroller hittills, så jag har många kvar. Jag har till och med gått ut på kvällen, efter middagen, bara för att se om jag kan hitta en till. Jag går aldrig i skogen, om jag inte springer eller har hund på besök. Men nu längtar jag nästan ut.

Här är det näsan mot kontrollen, inte mot kartan. Så här ser de ut. Stålpinnar med klistermärken på. Inte jättelätt att se alla gånger.

Jag har snart tagit alla som finns i vår närmsta omgivning. Sen ska det bli spännande att ge sig ut i marker som jag inte är så bekant med. För jag ska hitta fler. Jag ska!

Views All Time
Views All Time
Views Today
Views Today

8 Comments

  • asa

   Fast det är väl nästan en del av charmen? Än har jag bara letat kontroller i min ”egen” skog där jag bor, men jag har redan fått överge mina vana stigar och knalla rakt ut i skogen. Hur kul som helst.

  • asa

   Jamen visst är det bra!! Jag kommer att köra stenhårt hela sommaren. Planerar till och med att lära mig kompassen!

 1. Bra jobbat!! Skit i kompassen, säger jag! Du är på rätt spår. Läs av naturen och jämför med kartan. Är du osäker på om du håller kartan på rätt håll, då tar du fram kompassen och passar norrlinjerna på kartan med norrpilen. Naturpasset är en fantastisk uppfinning och ett bra insteg till orienteringstävling ??
  (GMOK heter dom. Göteborg-Majorna)

  • Tack! Då ska jag inte skämmas för det där med kompassen (fast det gör jag lite ändå). Ska försöka knäcka mig åttonde kontroll den här helgen. Den gäckar mig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *