Är man normal om man längtar efter att springa i backar?

Ja, man kan ju undra.

Jag lade ut en fråga på Instagram igår, om hur jag skulle träna. Jag hade lite ont om tid och alternativen var att antingen ta bilen upp till motionsspåret eller att ta sig bort till backen hemma och köra den ett par gånger. Jag var osäker på om backträning var en bra idé, i och med att jag är så otränad. Jag vill ju skynda långsamt och inte riskera att skada mig.

Men en gammal kompis, tillika triathlet, tyckte absolut att jag skulle ta backen. Och jag vet ju att backar är GULD. Det är mycket skonsammare än till exempel intervaller och du bygger både muskler och kondition.

Så jag gav mig iväg. Upp till backen. Den är 300 meter lång och väldigt flack, men efter de första hundra meterna känns det ändå i benen. Tre gånger hade jag bestämt mig för att ta den, med flåspaus om det skulle behövas. Och det gjorde det. Varje gång krävde en liten flåspaus, men jag tvingade mig lite längre varje gång.

Jag ökar inte farten, jag bara tuggar på. Den dagen kommer kanske när jag ökar lite, men jag är helt hundra på att bara backen i sig och en lagom långsam tugga-på-hastighet gör nytta, det också.

Jag har längtat efter min backe. Men när jag väl tar mig upp för den, då undrar jag hur fasen jag har tänkt. För fy satan, så jobbigt det är! Man vänder vid toppen och går lite på vägen ner, för att sedan jogga ner och hämta andan. Samla sig lite och köra igen. Efter hundra meter kommer funderingarna igen. Man ser hur backen slingrar sig upp och när man tror att man bara har lite kvar, då väntar en bit till bakom en krök. Men så kommer man upp och plötsligt har man bara en gång kvar.

Det är verkligen en hatkärlek. Jag tror att det jag verkligen gillar är att det är så konkret. Man håller inte på så länge, man har bestämt hur många gånger man ska upp. Man får vila och hämta andan (om jag inte springer med min man, vill säga) och efter varje gång man har tagit sig upp kan man bocka av ännu en gång. Väl färdig kan jag lugnt och stilla jogga hem. Jag har inte varit borta så länge, men det har varit tufft och kommer att ge resultat. Så på något sätt älskar jag det.


Superbra träning för muskler, kondition och PANNBEN!

Views All Time
Views All Time
Views Today
Views Today

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *